24 Oca 2020

Sürdürülebilir ve Dirençli Bir Beşiktaş İçin Akademi ile Yerel Yönetim El Ele Veriyor

Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki sürdürülebilirlik birimleri yöneticilerinden oluşan bir heyet, Beşiktaş Belediye Başkanı Sayın Rıza Akpolat’ı makamında ziyaret etti.

Ziyaretin ana temasını Sürdürülebilir bir Beşiktaş için ilçe sınırlarında yer alan Boğaziçi Üniversitesi’nin yerel yönetimdeki ilgili birimlerle ortak paydada projeler geliştirme, mevcutlarına destekler sunma ve geleceğin Beşiktaş’ını kurgularken yeni değerler katmak adına yapılabilecekler oluşturdu. Başkanlık makamında gerçekleşen görüşmede Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan 11 numaralı Sürdürülebilir Şehirler ve 13 numaralı İklim Eylemi başlıklarında birlikte çalışma konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Kurnaz,  Yaşamboyu Eğitim Merkezi ve UN SDSN Türkiye Direktörü Dr. Tamer Atabarut ve UN SDSN Türkiye Koordinatörü Bahar Özay’dan oluşan heyet ile  Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Seyhun Şahin ve Avrupa Birliği Proje Danışmanı Murat Aksu ile gerçekleşen toplantı oldukça verimli geçti ve ortak paydada pek çok çalışmaya yer verilebileceğinin sinyalleri de ortaya konuldu.

Sürdürülebilir Şehirler ve İklim Değişikliği başlıklarında birlikte çalışma konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu toplantıda ,“Sürdürülebilir Bir Beşiktaş” modeli oluşturulması, iklim değişikliğinden kaynaklanan afetlere karşı vatandaşlarda farkındalık yaratılması; iklim değişikliği, gıda ve su güvenliği konularında vatandaşların katılımı ile kapsamlı bir stratejik plan oluşturulması konuları ele alındı. Başkan Rıza Akpolat, Belediye’ye ait 17 dönümlük bir alanda Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve uzmanların yönetiminde permakültür ve şehir tarımı yapılabileceğini belirtti. Üniversite öğrencilerine yönelik Beşiktaş Belediyesi tarafından ücretsiz sağlanacak yemek ve ders çalışma mekanları karşılığında gençlerden gönüllülük esasına dayalı olarak permakültür, su hasadı ve yaşlılara yardım gibi konularda destek isteneceğini belirtti. Başkan Akpolat, çocukların ve gençlerin iklim duyarlılığından memnuniyet duyduğunu ve Beşiktaş Belediyesi olarak bu çalışmalara destek verileceğini de aktardı.

Boğaziçi Üniversitesinin koordinasyonunda 3-5 Aralık 2019’da gerçekleştirilen Sürdürülebilir Şehirler ve İklim Değişikliği Çalıştayı’na katılımcı olan ve 26 yerel yönetimin imza attığı deklarasyonda da yer alan Beşiktaş Belediyesi’nin projeleri ve öngörüleri değerlendirilip gerekli notlar alınarak sürece dair strateji planı da oluşturulmasına karar verildi.

Boğaziçi Üniversitesi ile Beşiktaş Belediyesi arasında, sürdürülebilir ve dirençli bir Beşiktaş için vatandaşlara iklim değişikliği, afet bilinci, su ve gıda güvenliği konuları başta olmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları açık dersleri, çocuklara ve gençlere yönelik eğitim çalışmaları ve atölyelerin yapılmasına dair fikir birliğine varıldı.